İSTANBUL KÜÇÜKÇEKMECE İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

KÜÇÜKÇEKMECE İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ DERGİSİ YUNUS EMRE ÖZEL SAYISI

Türk dili ve kültürünün en önemli şahsiyetlerinden biri olan Yunus Emre'nin vefatının 700. yıl dönümü münasebetiyle, UNESCO tarafından 'Yunus Emre'yi Anma Programı' 2021 yılı anma ve yıl dönümleri programları arasına alındı. Buna ilave olarak Ocak 2021 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan Genelge ile 2021 yılı Cumhurbaşkanlığımız tarafından "Yunus Emre ve Türkçe Yılı" olarak ilan edilmiştir. Bu bağlamda "Dünya Dili Türkçe" sloganıyla yurt içi ve dışında çeşitli etkinlikler düzenlendi. İlçemizde de Yunus Emre ile ilgili seminerler ve anma programlarının yanında, İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü bünyesinde çıkarılan dergi, "Yunus Emre Özel Sayısı" ile yayınlamlandı.
KÜÇÜKÇEKMECE İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ DERGİSİ YUNUS EMRE ÖZEL SAYISI

Küçükçekmece İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü Dergisi, Yunus Emre Özel Sayısı

İlçe Kaymakamımız Turan BEDİRHANOĞLU "Maneviyat Doktoru Yunus Emre" başlıklı giriş yazısında: "Maneviyat Doktorları arasında önemli yere sahip olan Yunus Emre, "Yaradılmışı hor görme, yaradandan ötürü" diyerek hoşgörüyü, "Aşkın aldı benden beni, bana seni gerek seni" diyerek Allah'a adanmanın ve gerçek aşkın sesi olmuştur" diyerek Yunus Emre'nin maneviyat yönünü ele almıştır.

İlçe Millî Eğitim Müdürümüz Murat GÖZÜDOK, "Anadolu İrfanının Sesi" başlıklı yazısında Yunus'un ahlakının günümüze yansıması üzerinde durmuş ve İslam'dan beslenen ilahi ahlak olarak nitelendirmiştir.

Prof. Dr. Ali DENİZLİ, "Yunus Emre" başlıklı yazısında Yunus Emre'yi Eski Anadolu Türkçesinin oluşumunda önemli rol oynayan ilk Türk şairi olarak tanımlamıştır. Denizli'ye göre Yunus Emre'nin kullandığı kelimeler ve ifade kalıpları, bunlara yüklediği anlamlar ve mecazlar Türkçenin edebi bir dil haline gelmesi yolunda büyük bir merhaledir.

Prof. Dr. Bilal KEMİKLİ, "Yunus'a Göre Dünyaya Gelmekten Murat Nedir?" başlıklı yazısında "Yunus, bu dünya pazarında Tabduk Emre kapısına kırk yıl doğru odun taşıyarak, hizmet, himmet ve aşk iksiriyle sözünü kelama tebdil ettirmiştir. Söz, çileyle adeta haddeden geçerek arınmış, incelmiş ve demlenmiştir" diye ifade etmiştir.

Prof. Dr. Ejder OKUMUŞ, "XII Asırdan XXI. Asra Yunus Emre'nin Güçlü Seslenişinin Etkisi" başlıklı yazısında Yunus Emre'yi çağını aşan bir düşünür olarak tanımlamıştır.

Prof. Dr. Mehmet AÇA, "Dövene Elsiz, Sövene Dilsiz..." başlıklı yazısında "Yunus Emre'nin diğer mutasavvıflar gibi anlam arayışı içinde olduğunu, bu arayışı da Allah'a doğru yolculuk yaparak gerçekleştirmiştir" diye ifade etmiştir.

Mustafa USLU, "Yunus'un Dergahında Aşk Dersleri" başlıklı yazısında; "Yunus'un dergâhı, aşk kapısıdır. Aşk kapısı aşk ile açılır. Göz, cümle yaratılmışa aşk ile bakar. Dil, aşk ile söyler. Kulak, aşk ile dinler. Ve öğütler verilir, aşka dair. Nasibi olanlar, nasibini alır. Nasibi kadar" şeklinde ifade etmiştir.

Dr. Mustafa TATÇI, "Yunus Bize Ne Sözler?" başlıklı yazısında Yunus Emre için; Değiştikçe derinleşti! Hakikat pınarı olan Tapduk Emre'den kandıkça Muhammedileşti. Sözü Kur'an, özü Kur'an haline geldi" demiştir.

Beşir AYVAZOĞLU ile Yunus Emre Röportajı yapılmış ve Yunus Emre'nin tarihsel yönü, keşfi, Yunus Emre ile ilgili yorumlar ve algılar, Cemal Süreyya'nın Yunus Emre algısı, Yunus Emre'nin ademi ve alemi izahına yönelik tutumlar gibi konularda derinlemesine inceleme sunmuştur.

Ayrıca ilçe öğretmenlerimizin Yunus Emre ile ilgili yazıları ve Yunus Emre'nin şiirlerinin olduğu bölüm ile dergimiz okuyucuları ile buluşmuştur.

Dergimizi okumak için tıklayınız.

Atakent Mahallesi Cumhuriyet Caddesi No4 Küçükçekmece/İSTANBUL İETT 76O, 98T, 89T, 98, 89 - (212) 395 46 00 / 01 / 02

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.